יחד עם היתרונות הגדולים של תקשורת חינמית ומיידית, תוכנת הוואטסאפ, המאפשרת לשלוח מסרים מידיים ליחידים ולקבוצות, הביאה איתה גם תופעות של שליחת איומים, בריונות והטרדות מיניות. סעיף 30 בחוק התקשורת קובע כי כל הטרדה באמצעות מכשיר בזק הינה אסורה. מכשיר בזק הינו, על פי החוק, מתקן אשר משמש להעברת מידע באמצעים אלחוטיים.
הטרדות בוואטסאפ – הטרדות טלפוניות לכל דבר
בהטרדה החוק כולל איומים, הפחדה, שליחת מסרים מטרידים והטרדה מינית, וזוהי עבירה שדינה עד שלוש שנות מאסר. חשוב להבין, כי החוק כולל גם את התוכנה (ולמעשה כל תוכנת תקשורת בסמארטפון) ומכאן שהטרדות בוואטסאפ הינן הטרדות טלפוניות לכל דבר ועניין.
בנוסף, הטרדה באמצעות תוכנת הוואטסאפ יכולה להחשב גם כעבירת איומים, ולזכות את נפגע העבירה בפיצויים במסגרת תביעה אזרחית.
מה יכול להיחשב כעבירת הטרדה טלפונית?
- הטרדה מינית – שליחת מסרים, הן מילוליים והן תמונות בעלות גוון מיני למישהו שאינו מעוניין בכך. גם העברת תמונות או סרטונים בעלי גוון מיני שאינם שלכם, אלא של אדם נוסף, מפרה פרטיות ועלולה להיות מוגדרת כעבירה.
- הטרדה חוזרת ונשנית – במידה ומתקבלות מספר הודעות רבות, אשר אינן מפסיקות על אף שהנמען הביע את התנגדותו להן, ולא משנה מה תוכנן, הדבר נחשב להטרדות טלפוניות והוא מנוגד לחוק.
- עלבונות ולשון הרע – שליחת הודעות מרובות או הודעות המכילות תוכן פוגעני, אשר נועדו להעליב, לבזות ולהשפיל את מקבל ההודעה נחשבות אף הן הטרדות טלפוניות.
- איומים – איומים וניסיונות הפחדה נחשבים בהחלט להטרדות טלפוניות. בנוסף, הודעות מסוג זה מהוות עבירה לא רק על חוק התקשורת, אלא גם יכולות להיחשב כעבירת איומים. אדם יכול להיות מורשע בעבירת איומים גם אם לא הוציא לפועל את האיום.
הטרדות בוואטסאפ – מכת מדינה
רובם של האנשים, ובכללם גם ילדים ובני נוער שעושים שימוש באפליקציית הוואטסאפ כלל אינם מודעים לסכנות שבשימוש בה, וגם לא לעבודה שהם יכולים לבצע באמצעותה עבירה רצינית וברת ענישה. באם נפגעת מהטרדות באמצעות התוכנה, דע כי באפשרותך להגיש תלונה במשטרה ואף תביעה אזרחית. ישנה חשיבות גדולה לתיעוד של ההטרדות, כמו גם לאיתור המטריד, פעולה אשר המשטרה לא תמיד מבצעת במקרים של הטרדות שאינן מכילות איומים.