לא פעם אנשים פונים אל חוקר פרטי, והוא אמור לספק להם מידע על בני אדם – החל ממידע על מה שהם עושים ביום יום, על הנכסים שלהם, האנשים שעימם הם נפגשים ועד פריטי מידע חשובים מאד. כאמור, זו מסמכותו של החוקר הפרטי לבצע פעולות של מעקב, חקירה ובילוש אחרי בני אדם. עם זאת, הפעולות הללו אינן ללא גבול.
קיים בישראל החוק להגנת הפרטיות של האדם, וישנו קו אדום אשר גם החוקר הפרטי לא יכול לעבור, אפילו אם יש לו רישיון מלא ובתוקף. חשוב מאד שתדעו מהם הקווים האדומים – למקרה כמובן שחוקר פרטי מבצע עבורכם מעקב, או שתדעו שהחוקר שאתם פניתם אליו, פועל כחוק. שימו לב שאם החוקר משיג ראיות שלא כדין – לא רק שבית המשפט לא יקבל אותן, הוא אף עלול להעמיד אותו ואתכם לדין, ולכן כדאי להיזהר במצבים הללו.
-
מעקב במקומות שהם רשות היחיד – זהו הקו האדום החשוב ביותר אשר אף משרד חקירות פרטיות לא יכול לעבור. חל איסור לבצע מעקב אחרי אדם שנמצא במקום שמוגדר כרשות היחיד. מהי רשות היחיד? מבנה לשימוש פרטי שהאדם נמצא בתוכו. הדוגמה המובהקת לכך ביותר היא ביתו של אדם. ברגע שהאדם נכנס לבית שבו הוא גר – החוקר הפרטי לא יכול לעקוב אחריו וחל איסור לעשות זאת – כולל גם מעקב דרך חלונות, האזנה למה שמתרחש בבית, וכיו”ב. גם אם אדם נמצא בתוך העסק שלו בשעות הסגירה – הדבר נחשב לשימוש פרטי. מתי מדובר על מקום שהוא ברשות הרבים ולא יחיד? כשמדבור על חנויות פתוחות, מסעדות ובתי קפה, וכמובן גם הרחוב וכל דבר שמוגדר בתור המרחב הציבורי.
- ביצעו האזנות סתר – חוקר פרטי לא יכול לבצע האזנות סתר בשום מצב. האזנת סתר היא האזנה אשר אותה מבצעים כאשר אף אחד מהאנשים שמאזינים להם, לא יודע שההאזנה מתקיימת. מי שמוסמכים לבצע האזנות סתר הם אך ורק השוטרים במשטרת ישראל, וגם זה רק כאשר הם מקבלים לכך אישור משופט. הסיבה להאזנות סתר יכולה להיות אך ורק כדי לעצור פושעים מסוכנים בפעולה – לרוב מדובר על משפחות הפשע, מחבלים, וכיו”ב. אם מדובר לעומת זאת על חוקר פרטי שנשכר כדי לבצע חקירות כלכליות או אישיות – החוק איננו מאפשר לו לבצע האזנות סתר. אז איזו האזנה החוקר הפרטי כן יכול לעשות? הוא יכול לבצע הקלטה של שיחה שהוא מעורב בה. הוא יכול כמובן להסוות את עצמו ולא להציג את עצמו כחוקר – וההקלטה של שיחה כזו היא מותרת.
- מעקב הגורם להטרדה – החוק מגדיר כי מותר לאדם לבצע בילוש ומעקב אחרי אדם, כל עוד הוא איננו גורם לאותו אדם לחוש שהוא מוטרד. מה המשמעות של זה? שאם מדובר על חוקר פרטי אשר מבצע מעקב אחרי אדם מסוים – ואותו אדם חש שעוקבים אחריו, ומזהה שהחוקר עוקב אחריו, הוא בהחלט יכול לחוש מוטרד. אם הוא מנסה להימלט ממנו והחוקר ממשיך לעקוב אחריו – החוקר ייחשב כמי שמטריד את האדם, והדבר אסור על פי חוק!
חשוב מאד לדעת שבמקרים הללו, בית המשפט הוא שלרוב יכריע האם הראיה שהחוקר הפרטי הביא היא ראיה מותרת, או שהיא קודם כל פוגעת בפרטיותו של הנעקב. רצוי בכל מקרה לפנות לחוקר מנוסה, שלא מנסה להסתבך בתחומים האפורים.
בטלפון מספר 050-9695190 וכן באפשרותכם להשאיר את הפרטים שלכם בטופס “צור קשר” באתר.